ETEM Logo
ETEM Logo
Inchide
3.6.2020

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE - ANGHEL ZAHARIEV, A&A ARCHITECTS

MAI MULTE

Care dintre aforismele pronunțate de arhitecți cunoscuți sau care se referă la arhitectură Vă este îndrăgit?

Nu sunt sigur dacă aforismul pe care îl îndrăgesc aparține arhitectului Jan Gehel, dar țin minte din prezentațiile acestuia o expresie care m-a impresionat foarte mult: „Nu trebuie să ne gândim  ce ar trebui să facă orașul pentru clădirile sale, ci dimpotrivă – ce putem noi, cu clădirile noastre, să facem pentru oraș”.

Intrați în rolul de profet și spuneți-ne cum Vă închipuiți orașul viitorul după 50 de ani? Care va fi atunci înfățișarea arhitecturii?

Eu personal sunt dispus să exprim o speranță, fără a dori să profetizez, că după 50 de ani arhitectura va fi foarte diversă și că modernismul va fi depășit cu desăvârșire, acel modernism care a vrut să ne îmbrace în „haine uniforme”. Arhitectura va fi mult mai preocupată de mediul înconjurător și va fi mult mai concentrată asupra omului cu nevoile sale individuale.

Care este arhitectul, ale cărui proiecte Vă inspiră cel mai mult?

Este greu să evidențiezi anumite persoane. Există într-adevăr o mulțime de profesioniști și o mulțime de birouri care lucrează în direcții diferite și pe proiecte diferite. Cu siguranță, printre vorbitorii  de la conferință de fațadă sunt persoane, care mă inspiră prin creativitatea și  dedicația lor în muncă. Colegii din SAOTA sunt incredibili, spre exemplu. În mod aparte, mă inspiră arhitectul ametican Rick Joi, care este specializat în proiectarea locuințelor, precum și Rem Koolhaas și colegii din OMA, care ne au influențat în cea mai mare măsură, datorită faptului  că se gândesc la oraș și la arhitectură într-un context mai larg de aspecte sociale, economice și culturale.

Care după dumneavoastră este proiectul „master piece din toate timpurile?

 Universul.  Dacă există un Dumnezeu, atunci el a făcut ceva cu adevărat extraordinar. Este vorbă de toate procesele naturale pe care noi oamenii ne străduim să le recreăm cu arhitectura și creațiile noastre umane, dar niciodată nu le vom putea stăpâni. Acest lucru este valabil dacă abordăm chestiunea în mod metaforic. Dealtfel, dacă vorbim despre un proiect arhitectural, atunci fiecare capodoperă își are timpul său. Adică, capodoperele arhitecturale sunt de două tipuri – pe de o parte sunt proiectele, care depășesc timpul său și reușesc să schimbe atitudinile în societate, iar pe de altă parte stau proiectele, care într-un mod superb reușesc să se încadreze în timpul său  și să reflecte prerzentul în cea mai mare măsură. Ca de exemplu „Casa de pe cascadă” (Vila Kaufmann) a lui Frank Lloyd Wright, care simbolizează secolul al 20-lea și în care au fost utilizate noile pe atunci materiale de construcții tehnologice cum au fost oțelul și betonul. Înainte de aceasta, Turnul Eiffel a fost punctul culminant al Revoluției industriale. Ceea ce înseamnă că fiecare epocă își are capodoperele sale. Iar ca să selectăm capodoperele caracteristice prezentei noastre epoci, o epocă foarte dinamică, trebuie să așteptăm să se formeze o distanță de timp, ca să le putem aprecia.

 Care este cartea dumneavoastră preferată și ce citiți la ora actuală?

În acest moment citesc mai multe cărți diferite. O carte de exemplu din genul beletristicii, altă carte din domeniul literaturii tehnice și așa mai departe. În vară această am început să citesc cartea  „Orașul pietonilor”, opera autorului american Jeff Speck, care se referă la realitatea și dă exemple cum automobilul a reușit să cucerească orașele americane și cât de distructiv poate fi el pentru dezvoltarea acestora. Altă carte pe care o citesc acum este „Ciamkoria”, opera scriitorului bulgar Milen Ruskov,  pe care nu am putut s-o citesc atunci cînd a ieșit pentru primă dată pe piață literară și de aceea acum recuperez.

 

 

CITESTE MAI MULT

ALTE STIRI

7.6.2021
thumb

Promotie pentru profilele sistemelor E75 si E68

Pentru mai multe detalii, va rugam sa contactati reprezentantii de vanzari sau sa trimiteti mail la: rcopilu@etem.com
CITESTE MAI MULT
27.5.2021
thumb

NOUL SISTEM DE FAȚADĂ EF50 ESTE PREGĂTIT SĂ RĂSPUNDĂ LA ORICE PROVOCARE

ЕF50 oferă în același timp flexibilitate și fiabilitate fațadei
CITESTE MAI MULT
2.3.2021
thumb

OFERIȚI NOTE ELEGANTE ȘI UȘOARE CU NOILE SISTEME DE BALUSTRADĂ ETEM

Sistemele EB46, EB49, EB50 și EB62 sunt o combinație perfectă de funcționalitate și estetică
CITESTE MAI MULT
22.12.2020
thumb

ETEM A OBȚINUT APROBAREA TEHNICĂ ATG (APROBĂRI TEHNICE NAȚIONALE)

Vă comunicăm cu mare mândrie că ETEM a obținut aprobarea tehnică ATG pentru sistemele sale de ferestre cu deschidere de înaltă eficacitate E 68 și E 75
CITESTE MAI MULT