ETEM Logo
ETEM Logo
Inchide
31.3.2020

EXPOZIȚIA UNICĂ „ȘCOALA ATENIANĂ” ADUNĂ PE UN LOC SPAȚII ACADEMICE DIN DIFERITE EPOCI

MAI MULTE

Expoziția „Școala ateniană”, reprezentând o parte din Pavilionul Greciei, organizat în cadrul ediției a 16-a a Bienalei  de Arhitectură de la Veneția, este de fapt un almanah unic de arhitectură, care urmărește și adună pentru primă dată pe un loc  niște spații academice din diferite perioade istorice și din diferite locuri ale lumii.

Denumirea expoziției – „Școala ateniană“ este inspirată de cea mai cunoscută frescă a lui Rafael cu același nume. Capodopera artistului renascentist îi arată pe toți marii matematicieni, filozofi și savanți din epoca antichității clasice, reuniți, împărtășindu-și ideile și învățând unul de la celălalt. Toate aceste personalități au trăit în timpuri diferite, dar în fresca lui Rafael ei sunt adunați împreună sub același acoperiș.

Proiectul arhitectural „Școala ateniană “ și-a propus de asemenea ca scop să reunească pe un loc „realizările“ academice din diferite epoci, referindu-se nu la „mințile“, ci la spațiile în care aceste personalități au comunicat cu elevii săi. Pentru primă dată vizitatorii vor vedea modele fizice din șaptezeci de spații academice diferite, din diferite epoci și latitudini geografice, realizate și nerealizate. Toate modelele din expoziția „Școala ateniană“ sunt tipărite pe aceeași scară - 1: 200 - și vizualizează numai anumite părți ale universitățile, identificate ca spații descoperite, locuri de învățătură libere și neformale. Sălile de clasă închise sunt excluse.

Echipa lui ЕТЕМ este impresionată de lucrările monumentale prestate în cadrul expoziției. De aceea compania susține această expoziție cu ideea ca cât mai mulți oameni să aibă posibilitatea să facă cunoștință cu această operă științifică unică. „Pentru ЕТЕМ acest eveniment reprezintă o misiune importantă de a sprijini astfel de proiecte de cercetare, curente și în curs de dezvoltare, care, pe de o parte, vor fi utile experților din acest domeniu, iar pe de altă parte – vor stârni interesul unui larg auditoriu. Arhitecții mondiali, din toată istoria omenirii, experimentează cu diferite strategii spațiale dedicate creerii unor „spații libere», iar după părerea mea „Școala ateniană“ ne demonstrează cele mai bune dintre ele”, a declarat Ioannis Chrysafis,  directorul secției „Operațiuni“ din compania ЕТЕМ.

Proiectul „Școala ateniană“ reprezintă un fel de curs de instruire pe tema „spațiilor libere“. La ora actuală expoziția este lărgită, reînoită și pregătită pentru o nouă prezentare. Machetele spațiilor academice sunt montate la capătul unor prăjini de oțel verticale, ridicate la înalțimea taliei, ca să fie privite ușor din toate unghiurile, și organizate sub forma de grilă, care ocupă pavilionul în mod uniform în toate direcțiile. Modelele sunt completate cu date, desene și imagini din fiecare școală, ceea ce permite compararea pe mai departe a proiectelor.

Cei interesați vor avea posibilitate de a vizita expoziția „Școala ateniană” până la data de 17 mai în muzeul Benaki din Atena.

CITESTE MAI MULT

ALTE STIRI

3.6.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE - ANGHEL ZAHARIEV, A&A ARCHITECTS

Eu personal sunt dispus să exprim o speranță, fără a dori să profetizez, că după 50 de ani arhitectura va fi foarte diversă și că modernismul
CITESTE MAI MULT
23.5.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE - STEVEN KENNEDY, GRIMSHAW ARCHITECTS

După mine, orașele viitorului vor fi mult mai verzi, decât sunt acum
CITESTE MAI MULT
29.4.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE PABLO ZAMORANO, HEATHERWICK STUDIO

Cred că materialul viitorului va fi legat de natură și va fi complet biologic
CITESTE MAI MULT
14.4.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE LUI MIRON MUTYABA, DESIGNER-ȘEF ÎN BIROUL DE ARHITECȚI ZAHA HADID ARCHITECTS

Inspirația mea vine ca o reacție față de provocările din jurul proiectului
CITESTE MAI MULT