ETEM Logo
ETEM Logo
Inchide
3.12.2020

INTERVIU CU NATASSA LIANOU ȘI ERMIS CHALVATZIS DIN LC ARCHITECTS

MAI MULTE

LC Architects (LC-A) este un studio de arhitectură recunoscut la nivel internațional, cu sediul în Londra, Marea Britanie. Portofoliul biroului include proiecte de design urban, planuri generale de spații, turnuri de birouri, muzee, complexe rezidențiale și comerciale, spații interioare, expoziții și design productiv.

Studioul LC Architects este administrat de Natassa Lianou și Ermis Chalvatzis, care sunt arhitecți licențiați și membrii organizației RIBA (Royal Institute of British Architects) și ai organizației ARB (Architects Registration Board). Înainte de înființarea biroului de arhitectură, ambii au dobândit o experiență bogată în realizarea unor proecte la scări diferite în cadrul studiolui arhitectural Zaha Hadid Architects din Londra.

De unde V-ați inspirat pentru arhitectura ptoiectului The Orbit Office Building din Atena? Cum ați putea definiabordarea creativăa proiectului din partea dumneavoastră?

În spatele inspirației noastre pentru designul fațadei proiectului The Orbit, stătea dorința de a crea o nouă lume, un nou univers, un nou sistem ecologic, în scopul de a transforma și de a regenera împrejurimile, oferind în același timp minunate priveliști la oraș și experiențe de neuitat în timpul plimbărilor în jur.

Din aceste considerente am și denumit proiectul The Orbit (Orbita), nu numai datorită designului său futurist și dinamic, dar și pentru natura sa regenerativă. Idea noastră a fost ca în „orbita“ proiectului, în raza acestuia de transformare, să fie inclus întregul mediu înconjurător împreună cu oamenii.

Clădirea cu 9 etaje  reprezintă de fapt un campus de birouri, conceput pentru companii tehnologice, care este un fel de centru creativ cu o atmosferă și un design de inspirare, stimulând pe toți cei care se găsesc în interiorul clădirii.

The Orbit este o clădire construită de fapt pe locul unui obiect de regenerare anterior, unde a trebuit să păstrăm sistemul structural existent de grinzi și coloane. Pe baza această noi am transformat totul care a existat în clădirea veche, adăugând în mijlocul acesteia un nucleu central, similar cu un pod. În același timp înfășurarea fațadei creează trei poduri cu înălțime dublă în partea de est a clădirii, care funcționează ca niște „grădini cerești“, dând posibilitea vizitătorilor să se bucure de climatul moale mediteranean în tot timpul anului.

Prin designul de fațadă noi am creat un fel de atrium, care pătrunde prin cele 9 etaje. Este proiectat în felul de a introduce lumină și aer proaspăt în interiorul clădirii, oferind în același timp și vederi fascinante. Toate etajele clădirii precum și podurile cerești sunt întorse și se uită la această pâlnie de lumină.

Ce funcționalități și avantaje cu privire la mediul înconjurător ați obținut prin modelul de arhitectură aplicat în proiectul Orbit?

Designul placării fațadei creează dungi liniare, care înconjoară clădirea și funcționează ca niște elemente de protecție solară, împiedicând pătrunderea în interiorul clădirii a arzătoarelor raze solare și a aerului cald al Atenei. Fațada are o singură siluetă, în care aripioarele liniare, albe și strălucitoare, se înfășoară în jurul clădirii de pe fiecare etaj.

În același timp, datorită specificului parcelei și numărului mare de populație în zona această, am hotărât ca placarea fațadei să fie concepută în așa fel, încât să multiplice spațiile verzi, prin distribuirea elementelor suplimentare de peisaj pe fațada de 9 etaje a clădirii. De fapt, aripioarele albe de aluminiu ale fațadei fac parte dintr-un sistem perfecționat și integrat, care combină diferite subsisteme în profilul său de construcție. În designul fațadei sint  incorporate niște semănători speciale dotate cu un sistem de irigare propriu, cu o rețea de drenaj al fațadei precum și echipamente de întreținere și iluminare a acesteia.

Întreaga arhitectură integrată este în conformitate cu ultimele cerințe de durabilitate și de proveniență ecologică a materialelor, care face ca proiectul să fie unul dintre puținele proiecte cu astfel de caracteristici, toate acestea aducându-i acordarea unui certificat LEED de platină în Grecia.

Care sunt provocările care au apărut în timpul lucrării dumneavoastră la proiect?

Principala provocare a proiectului a fost crearea unei noi clădiri emblematice, în stare de a inspira locuitorii orașului, respectând în același timp specificul climatului local, densitatea accentuată a mediului urban înconjurător și, în mod special, aspectul parcelei aflat vizavi de clădire.

O altă provocare, sau, mai exact spus, o altă restrângere în procesul de proiectare a fost sistemul structural existent, pe care am hotărât să-l păstrăm. Astfel trebuia să creăm o clădire nouă, cu un aspect viu, care să corespundă exigențelor arhitecturale moderne ale epocilor care vin, cu standarde ridicate și sisteme și subsisteme avansate, respectând în același timp structura existentă. Desigur, încorporarea vechii structurii s-a făcut fără nici un compromis cu filozofia noastră de design, cu semnătura și identitatea noastră  de arhitecți.

Ce fel de materiale și sisteme de fațadă ați folosit în proiect?

Fațada clădirii este o combinație între o fațadă suspendată  de tipul Etem Е85 și elemente din panouri compozite de aluminiu purtând marca etalbond®. Încă din etapa de proiectare am început să lucrăm în comun cu echipele lui ЕТЕМ și Elval Color. În mod special, în ceea ce privește materialul compozit, noi am dorit ca acesta să fie cu o culoare albă caldă și cu un finisaj foarte mat. Din cauza amplasamentului clădirii a existat un pericol de poluare puternică cauzată de traficul automobilistic, cu consecințe de a afecta acoperirea mată a fațadei prin colectarea și acumularea particolelor de praf pe suprafața sa, pierzându-se astfel luminozitatea și lejeritatea culorii. Tocmai din aceste considerente a fost creat un strat special de acoperire cu autocurățare, realizând astfel nuanța  de culoare și finisajul mat dorite.

Care este diferența între acest proiect și celelalte proiecte de birouri din  Atena?

Orbit poate fi considerat cu siguranță de a fi un proiect emblematic cu utilizare mixtă, caracterizat peste tot în spațiile sale printr-un design proaspăt și dinamic. Clădirea de birouri s-a afirmat deja ca  un nou obiectiv turistic pentru vizitătorii Atenei, demonstrând o prezență arhitecturală de cea mai înaltă clasă. Deși scopul proiectului este de a crea un mediu de lucru, acesta combină diferite spații deschise extinse de ieșire în aer liber, întâlniri și sesiuni pentru schimb de idei, toate birourile fiind proiectate ca să aibă vedere la „plantația“ fațadei. Zonele extinse de „plante“ ale fațadei, podurile, acoperișurile și grădinile verticale oferă rezidenților spații verzi și priveliști tulburătoare pentru locuitorii clădirilor vecine.

 

CITESTE MAI MULT

ALTE STIRI

2.3.2021
thumb

OFERIȚI NOTE ELEGANTE ȘI UȘOARE CU NOILE SISTEME DE BALUSTRADĂ ETEM

Sistemele EB46, EB49, EB50 și EB62 sunt o combinație perfectă de funcționalitate și estetică
CITESTE MAI MULT
22.12.2020
thumb

ETEM A OBȚINUT APROBAREA TEHNICĂ ATG (APROBĂRI TEHNICE NAȚIONALE)

Vă comunicăm cu mare mândrie că ETEM a obținut aprobarea tehnică ATG pentru sistemele sale de ferestre cu deschidere de înaltă eficacitate E 68 și E 75
CITESTE MAI MULT
3.6.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE - ANGHEL ZAHARIEV, A&A ARCHITECTS

Eu personal sunt dispus să exprim o speranță, fără a dori să profetizez, că după 50 de ani arhitectura va fi foarte diversă și că modernismul
CITESTE MAI MULT
23.5.2020
thumb

CELE 5 ÎNTREBĂRI ALE ETEM ADRESATE - STEVEN KENNEDY, GRIMSHAW ARCHITECTS

După mine, orașele viitorului vor fi mult mai verzi, decât sunt acum
CITESTE MAI MULT